Friday, April 20, 2012

Kek Kukus Lapis Biskut Merry


Assalamualaikum... Salam manis dan salam ceria buat teman-teman CT semuanya. Hari ni CT nak letak entri kek pulak setelah sekian hari asik menu kuih muih aje memanjang kan. Sebab apa tayang kek pulak pagi ni, haaa...kesian kat mixer CT tu lama dah dok terperap kat hujung dapur tak dipedulikan... hehehe. Kiranya lama jugalah CT tak membaking kek atau muffin ni kan. Niat hati tu nak juga buat, tapi takut bila buat tak habis pulak dimakan oleh insan-insan tersayang dirumah ni. Kalau kuih muih tu sekejap aje habis sebab kuih muih ni tak jemu dimakan. Kalau kek-kek ni memang cepat aje muaknya.


Untuk resipi Kek Kukus Lapis Biskut Merry ni idea datang sepontan aje. CT dok singgah blog teman-teman dan CT terpandang seorang teman tu buat kek kukus hawflake. Memandangkan anak-anak CT tak suka hawflake sebab masam, CT pun selongkarlah apa yang ada diceruk dapur CT untuk gantikan hawflake. Mula-mula ingat nak letak kismis aje, tapi ada juga yang tak berapa gemar. Lepas tu terpandang pulak biskut merry yang masih tersimpan dalam peti sejuk tu. Apa lagi idea pun datang lah... hehehe.


Cuma CT terpakai loyang yang rendah sedikit jadinya sukatan warna kuning tu tak dapat diletak semuanya, tu yang lapisan kuning untuk biskut tu dok nipis aje. Tak kisahlah janji kek ni memang sedap, lembut dan tak berapa manis okeylah tu kan. Resipi asalnya dari Fida MyResipi, tapi CT olah dengan gantikannya dengan biskut merry perasa kopi. Dulu pun CT ada buat kek ni tapi kurang laku sebab masam kata anak-anak. Tu yang lama tak buat lagi dan tak nak bubuh asam bulat tu lagi, kena lupakan terus sebab anak-anak tak suka... hehehe.


Kadang-kadang kalau kita rajin tu idea boleh datang secara sepontan aje kan. Cuba kalau malas, idea pun susah sangat nak muncul. Nak sentuh mixer pun rasa malassss jer... hehehe. Apa pun kek ni CT buat 1/2 adunan dari resipi asal. Cukuplah untuk CT anak beranak makan. Tak membazir dan tak ada yang terbuang... Alhamdulillah. Kalau nak buat kek atau kuih selalunya CT akan tengok sukatan tu dulu, jika tengok macam banyak sangat CT pasti akan buat 1/2 adunan aje. Itu lebih selamat dan jimat betul tak.


Okeylah, kita terus pada resipilah ya, jika ada yang ingin mencuba silakan. Sampai jumpa lagi, salam manis dari CT. Daaa....

Kek Kukus Lapis Biskut Merry
Di Olah : Che CT

Bahan-bahan :
3 biji telur grade A
110 gm gula kastor
110 gm tepung gandum
1 sudu kecil baking powder
1/2 sudu besar ovalette
75 ml susu cair
1/2 sudu kecilk garam
50 ml minyak jagung/masak
1 sudu kecil esen vanilla
Pewarna merah, kuning dan oren - ikut suka
Biskut merry secukupnya - perasa kopi

Cara-Cara :
1. Didihkan air dalam periuk kukusan. Ayak tepung gandum dan baking powder kedalam manggkuk adunan.
2. Kemudian campur kesemua bahan-bahan lain ke dalam mangkuk adunan kecuali minyak, biskut merry dan pewarna.
3. Pukul adunan dengan kelajuan tinggi selama 5 minit hingga sebati dan gebu. Masukkan minyak jagung/masak dan digaul dengan spatula hingga sebati.
4. Alas loyang dengan kertas minyak dan glis dengan sedikit butter.
5. Bahagiakan adunan kepada 3 bahagian sama banyak dan diletak pewarna yang digemari dan dikacau rata.
6. Ratakan adunan pertama dan susun biskut merry diatasnya dan kukus selama 5 minit dengan api sederhana kecil dalam kukusan yang telah dipanaskan dulu.
7. Buat lagi dengan adunan kedua dan susun biskut diatasnya kukus lagi 5 minit. Dan buat lagi dengan adunan terakhir dan kukus lagi selama 10 minit.
8. Setelah kek masak, biarkan di dalam loyang selama 10 minit kemudian baru diterbalikkan di atas rak dawai supaya sejuk.



38 comments:

  1. Assamualaikum Ct,
    betul tu Ct, di rumah Amie pun sama...kalau ada kek, lambat habis, kadang-kadang sampai mengeras di peti sejuk.
    Kek lapis Biskut Merry yang Ct buat tu nampak unik, terserlah kreativitinya....menarik!

    ReplyDelete
  2. salam kat ct..
    best nampak kek tu hihi
    nak 2 potong bleh?

    ReplyDelete
  3. Assalam kak ct cayang,wah kreatifnyer wat kek lapis sekut merie,cun jer kek akak tuh..Ritu da terdengar pasal hawflakes yg xhalal,tapi sejauh mna kbenarannyer xtaulah..Sy pon dah xpernah beli..Sbb xjumpa yg da cop halal tu..

    ReplyDelete
  4. asslm Ka CT cayangggg....wah QH dh jatuh cinta dgn kek kukus lapis akak tu...mesti sedap ni...tertarik dh kalernya jugak...resepi pon sgt senang...QH nk tiru jugak...nk jugak...QH nk simpan laju2 resepi ni yer...tq kak...

    ReplyDelete
  5. Salam kak CT,keriatif la kak ct ni,misti sedap sbb ada rasa kopi gitu.iza suke...

    ReplyDelete
  6. As salam kak Ct, wah...sedapnya kek kukus tu....kreatif ler akaknie...

    ReplyDelete
  7. as-salam kak ct
    nice combinations of colour..suka tgk..mesti sedap kek kukus lapis merry ni kan..

    ReplyDelete
  8. Assalamualaikum kak CT
    Rajinnya kak ct melapis.. sy dr mggu lepas butter asik kuar masuk esbok je sbb tertangguh2 nak buat kek.hehe..
    cantik warna kek kak ct nih..bak ler stgh loyang kak..

    ReplyDelete
  9. Salam K CT

    very nice kak! Nampak v sedap.. Kita suka & kita salin resepi..thanks

    ReplyDelete
  10. awesome..cant stop droooooooooling here..
    love ur excellent cliks
    Tasty Appetite

    ReplyDelete
  11. salam pg jumaat kak CT,
    teruja sgt tgk kek ni,seceria pg yg indah ini..suka tgk bahan2 kek yg guna minyak..boleh di cuba nti

    ReplyDelete
  12. pergh!!! memang kelas la CT... warnanya dan kelembutannya...well done!!

    ReplyDelete
  13. As'salam Kak CT
    teruja tengok kek Kak CT. Cantik menarik tertarikkk....
    nanti Nina free2 nak cuba~~ ;)
    Take care kak

    ReplyDelete
  14. Selamat pagi Kak Ct...bahaya tenung kek lama2..hahaha..pagi2 dah godain gue..adoii..

    ReplyDelete
  15. Assalam Ct,
    lama kita tak singgah sini semenjak kejadian maling tempohari..
    banayk yang tertinggal dan confirm dah habis ya..
    gamabr2 pun makin cantik..suka tengok..Kita nak ucapkan terimaksihlah pada Ct for being supportive during mood kita dowm kemarin dan terimaksih for being my friend..rasa terharu sanagt2, bila ct kasi kata2 perangsang..thanks so much!!

    ReplyDelete
  16. Assalam CT cayang...terima kasih atas doa utk arwah tokwan akak tuh...Tengah sedih gak lagi ni...huhu. Apapun terpandangkan kek kukus CT buatkan hati akak sedikit ceria sedikit, rajinnyaaaa CT ni... Minggu ni akak slow sungguh, mcam2 hal lak...next week nak kena pi Tioman pulak, adeeii..

    ReplyDelete
  17. kreatifnya kak... boleh la FnF cuba nnt.

    ReplyDelete
  18. wahh menarik la kakct...rupa pun cantik je keknya..:)

    ReplyDelete
  19. Assallamualaikum kak CT.

    Kak, cantiknya kek akak ni.. Naz ni kalau melapis suka jer tp masa tak mengizinkanlah.. Makan 1 hingga 2 potong kek ni di sini boleh kak?

    ReplyDelete
  20. kak CT.. cantiknyer kek lapis akak..

    ReplyDelete
  21. nampak menarik dan gebu jer kek lapis k.ct..kreatif la

    ReplyDelete
  22. Salam CT

    Macam berjanji pulak bila buat kek yang sama.. hihi
    Cuma pengunaan biskut yang berbeza...

    waaa... merah.. warna kesukaan CT ni kan???
    nampak menyelerakan.. nasib baik ita punya masih ada.. dapat lah makan dan makan.. dan makan.. :D

    ReplyDelete
  23. Salam Kak CT..Good idea...Kombinasi kaler dia pun nampak cantikkkk sangat...Walau kuning atasnya nipis siket atas sedikit masalah teknikal, tapi macam tambah style/gaya pada kek ini...

    ReplyDelete
  24. assalam CT...

    dah petang baru sempat nak jenguk blog CT hari ni.. menarik & kretif CT mengolah resepi jdi resepi yg baru & mesti sedap rasanya ni...

    kalau anak sy pulak.. asam hawflakes tu bukan main suka lagi.. kdg tu beli yg kecik2 tu diaorang mkn mcm tu jer.. hehe..

    re: t.kasih ajarkan cara nak copy resepi dari blog CT ni ye.. hehe.. leh la nnt copy2 lagi resepi yg berkenan.. TQ dear.. muahh!

    ReplyDelete
  25. Assalamualaikum K.CT,
    Dah lama dah duk tgk blog k.CT nieh.. tapi hari duk tengok cake yang meriah colornya.. nak tumpang meriah jugak lah :)
    Kalau kek cantik cenggini wat hantaran pun cantik kot. Tak yah order yang yg mahal :)

    ReplyDelete
  26. Salam kakak cantek!! alahaiiii... cantek betul kaler dia, nanti nak suh mak kita poskan beskut marie cekelat lahh, byk betul resepi guna beskut marie cekelat nii, geram betull sbb kat sini takde beskut marie cekelat atau yg plain tuuu, ada made in japan tp tak leh makan pulak huh!

    ReplyDelete
  27. Salam kak ct,

    timakasih follow kita..kita sukaa sangat tengok kek kat sini cantik sgt..tak bole tahan..ingatnya ptg ni nak mengekeklah pulak

    ReplyDelete
  28. Salam Kak CT,

    Cantiknya rupa dan color kue Kak CT. Selalu kreatif dengan ide baru...saya saja nggak terbayangkan membuat kue lapis dari biskuit. Ternyata sangat cantik. Baru lihat juga ada marie cokelat, di sini tak ada...

    ReplyDelete
  29. Salam Ct....cutenya kek lapis ct nie...Kita baru perasan juga tirai atas bertukar wajah...hehe menarik sangat.

    ReplyDelete
  30. Kak CT... sukasssssnya kaler dia... very d attractive tu... berbelang2 lagi..

    ReplyDelete
  31. mnta izin nk try resepi ni :)

    ReplyDelete
  32. sangat kreatif hasil tgn ct ni... cantik sangat!!!

    ReplyDelete
  33. salam kak ct

    hanim dah cuba buat kek ni semalam.
    sedap, lembut dan gebusss. tapi hanim tak sempat nak upload dalam blog.

    apa2 pun tq 4 d recipe .....

    ReplyDelete
  34. salam kak CT..
    Nampak best je kek ni.. insyaallah, nk try buat kek ni.. nnt kalo dh wat + jadik, org mntk izin share kt blog yer..
    tQ :)

    ReplyDelete
  35. saya pertama kali singgah. sudah jatuh cinta. dah la pandai masak...amik gambaq pon comey nya! akan ku singgah selalu disini. ** i cook when i stress up with work. what a relief ;) **

    ReplyDelete
  36. best nyer....idea yg sgt best! pandainya...mesti kne cuba ni....jatuh cinta trus!

    www.mummysayf.blogspot.com

    ReplyDelete
  37. sedap ke.........klo sedap nk cuba wat...........pandang mcm menyelerakan........huhuhuhuuuuu

    #๐Ÿ‘๐Ÿ‘๐Ÿ‘

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...