Thursday, February 11, 2010

Donat Simple




Buat donut lagi untuk kesekian kali nya. Kali ni buat untuk anak bujang aku, Haqim. Dia request nak makan pizza, tapi mama dia terbuat donut jer hehehe. Permintaan tu terpaksa di tolak sementara sebab bahan2 topping tuk pizza lom beli lagi. Bila dah buat donut ni, cakap kat Haqim lain kali mama buat pizza besar pulak ya hehehe. Kesian lak bila anak2 nak makan ni kita tak dapat nak memenuhinya kan? Mulanya nak buat donat yang pintal2, tapi mood malas dah melanda. Jadi main terap jer guna cutter donat senanggg. Resepi donut ni aku amik di MyResepi.com dari Yani. Lembut jer donut ni, malas nak bubuh topping cekelat atau apa2. Main tabur gula jer cukup ringkas dan senang hehehe. Jom ler tengok resepi yang ni pulak ya. Kalau nak lihat step2 nya bole lah layari di MyResepi. Dah macam minggu donat lak Dapur CT ni ya :D


Donut Simple
sumber dari MyResepi

Bahan-bahan: (Utk 8 biji Donut )
200 gm tepung roti
20 gm gula
1/2 sudu kecil garam
1 sudu kecil dry yeast
140 ml susu segar
20 gm butter
minyak masak untuk menggoreng
sugar powder

Cara-cara:
1. Masukkan tepung, gula dan garam ke dalam mangkuk. Kacau.
2. Buat lubang ditengah. Masukkan susu dan dry yeast. Kacaukan sedikit.
3. Masukkan pula butter
4. Kacau sehingga sekata
5. Bila dah jadi begini. Keluarkan dari mangkuk dan letakkan atas papan canai.
6. Uli sehingga tak melekat ditangan
7. Buatkan bentuk bulat
8. Masuk semula ke dalam mangkuk. Tutupkan dengan plastik wrap atau kain lembab. Biar naik dua kali ganda
9. Buat finger test untuk uji doh naik ke tidak. Kalau lekat kesan jari, bermakna dah naik.
10. Canaikan biar jadi bentuk seperti dalam gambar lebih kurang 15cm
11. Bahagikan kepada bahagian. Rehatkan selama 5-6 minit
12. Uli biar jadi bentuk panjang
13. Kemudian pulaskan seperti dalam gambar
14. Rapatkan kedua-dua hujung. Doh akan jadi berpintal seperti dalam gambar. Lekat kuat-kuat antara hujung supaya tak terbuka semasa menggoreng. Biarkan lagi sehingga naik 1.5 kali ganda.
15. Goreng dengan api sederhana sehingga nampak perang. Sekali-sekala perlu dibalik-balikkan supaya betul-betul masak.


1 comments:

  1. Uish, sedapnya donut tu kak! Teringin nak ngap dari skrin!

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...