Tuesday, August 18, 2009

Mini Popia




Haaa.... ni dia kudapan untuk aku makan sambil tengok tv malam ni hehehe. Sebenarnya nak perabis kan kulit popiah yang tinggal separuh dalam peti ais. Dah lama gak bertapa dalam tu, dah naik keras berdentum hahaha. Kebetulan my sis ada bagi banyak serunding kering hari tu. Dari dok sakit mata tengok serunding tu tak terusik, baik aku merajinkan diri buat mini popiah ni ngeeee.... Tak banyak pun yang dapat, ada lah satu balang kecik jer. Okey gak lah dapat masuk mulut dari masuk dalam tong sampah kan... kan... Okey kat sini aku carikan resepi mini popiah untuk you all buat ya. Sonang sangat2 buat dia kan... dan kalau ada yang rajin dok menggulung tu, bolehlah buat tuk raya nanti. Bolelah aku mengodernya nanti ya :-)

Dikesempatan ini juga aku nak amek peluang mengucapkan Selamat Menyambut Ramadhan Al-Mubarak yg bakal menjelang tiba tak lama lagi dan sudi-sudikanlah mengambil e-Kad di SINI ya :)


Mini Popiah
Resepi dari Umi Kal Wheldon

Bahan-bahan:
3 sudu besar udang kering - di blend halus
6 tangkai cili kering yang telah - di blend halus
3 batang serai - di hiris halus
5 ulas bawang merah - di blend halus
3 ulas bawang putih - di blend halus
1 biji kelapa parut (boleh juga diganti dgn kelapa parut packet)
1/2 sudu kunyit serbuk
sedikit garam (jangan lebih garam sebab udang kering dah masin)
sedikit minyak untuk menumis

Cara-cara:
1. Panas kan minyak, tumiskan bawang putih dan bawang merah. Bila bawang telah kekuningan masukan cili kering masak sampai naik bau atau pecah minyak.
2. kemudian masukkan udang kering, kelapa parut, serai dan di kacau sampai kering. Bila sudah masak di angkat dan sejukan.
3. Sediakan kulit popiah, potong 4 dan masukan inti serunding dan di gulung seperti membuat popiah biasa dan di gamkan dengan air supaya tidak terbuka. Buat sampai habis. Kemudian di goreng di atas api yang sederhana.

12 comments:

  1. ok gak nih boleh wat kuih raye simple jew tp nk tanyer klape tu santan nyer atau kelapa nyer yg ditumis maklumlah sy nih x pandai masak nampak menu senang mcm nak try lak hehe

    ReplyDelete
  2. wah festime tau ada resepi camnie, mcm menarik aje. yan biasa guna serunding je kak.

    ada masa nnti nk try ler buat...terliur dh nie..hihihihi

    ReplyDelete
  3. Nie dah versi raya bukan versi tgk tv dah nie kak.. hehhe... bab habiskan cepat je..nak menggulung tu yg leceh tue..

    ReplyDelete
  4. kat umah ada gak belen serunding buat lontong tu hari. boleh buat popia kan dpd dok dlm freezer. tq kak for giving me d idea!!

    SELAMAT MENYAMBUT RAMADHAN AL-MUBARAK UTK KAK CT SEKELUARGA JUGA!!

    ReplyDelete
  5. salam ct kita berkenan kat popia n bekasnye sekali..

    selamat berpuasa juga dari akak buat siti n family..

    ReplyDelete
  6. part mengulung2 ni yang leceh! makan memang sedap....kalau reramai buat, best la...ni sorang2...huh baik order aje le...( maleh punya olang...)

    ReplyDelete
  7. nampak popia....teringat la bulan pose. cukup sinonim dua-dua ni.

    ReplyDelete
  8. wahhhhhhhhhhhh cantikkk boley ODE nihhh!!!!!! ;))))))))))))))))))))

    ReplyDelete
  9. makk aii mcm nk raya pl raanye tgk popia mini ni...leh order x?

    ReplyDelete
  10. jemput membeli serunding kelantan dgn harga berbaloi di http://serundingterpilih.blogspt.com/

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...